Strona główna Kalendarium Historia szkoły Dla rodziców Dla uczniów Dla nauczycieli Dokumenty szkolne Rada pedagogiczna Pedagog szkolny Plan lekcji Projekty Sukcesy, sukcesy... Biblioteka szkolna UKS "Kmicic" Galeria zdjęć Nasza miejscowość Nasz Patron

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KOŁO  BIOLOGICZNE ASM

Owady

Owady są najliczniejszą grupą zwierząt, reprezentującą stosunkowo bogatą pod względem gatunków Polskę. Aby lepiej poznać tę gromadę, uczestnicy kół przyrodniczego i biologicznego tworzą zbiór szkodników występujących w okolicy szkoły. Po zapoznaniu się z literaturą, atlasami i tablicami ze zdjęciami owadów, ich budową i ekologią, wyruszyli w teren. W miesiącach wiosennych zbierali materiał do dalszej pracy. Używali do tego różnorodnych metod: czerpaków entomologicznych, parasola entomologicznego, przeszukiwanie kwiatów i innych części roślin. Skupili się na gatunkach występujących w dużej ilości i łatwych do oznaczenia. Po wakacjach cały materiał został odpowiednio rozłożony i ponaklejany na kartoniki. Z pomocą kluczy i atlasów gimnazjaliści oznaczyli gatunki i wypełnili kartoniki z danymi. Całość wymagała bardzo dużej cierpliwości i precyzji. Tworzyli gablotę z owadami, która będzie służyła przyszłym uczniom w celach dydaktycznych.

Izolowanie DNA z cebuli

W ramach zajęć koła biologicznego „Strawczyńscy Odkrywcy” uczniowie przeprowadzają szereg ciekawych doświadczeń. Jednym z nich było zadanie z biologii molekularnej, do wykonania w domowej kuchni, a mianowicie wyizolowanie DNA z cebuli. DNA, czyli kwas deoksyrybonukleinowy jest nośnikiem informacji genetycznej zakodowanej za pomocą kodu genetycznego i znajduje się w jądrze komórkowym. Uczniowie do wyizolowania DNA użyli prostych materiałów i urządzeń dostępnych w domowej kuchni (nóż, mikser, zlewki, lejek, filtr). Poszczególne etapy wykonania doświadczenia uwiecznili na zdjęciach.

1.Potrzebne materiały: cebula, płyn do mycia naczyń, sól, 95% alkohol, mikser, waga, probówki, zlewki, bibuła filtracyjna, nóż, deska do krojenia.

2. Cebulę trzeba obrać i pokroić.

3. Do zlewki wlać wodę z solą i płynem do naczyń tak, aby się nie spienił.

4. Cebulę wrzucić do miksera.

5. Aby proporcje były dokładnie zachowane, trzeba użyć dokładnej wagi

6. Przesypywanie odmierzonej soli do zlewki z płynem.

7. Jeszcze trochę wody. 8. Wszystko razem delikatnie do miksera. 9. I miksujemy kilka sekund.
10. Całość należy przelać do zlewki i na zmianę ogrzewać i chłodzić w łaźni wodnej. 11. W międzyczasie trzeba przygotować i zamontować filtr na zlewce. 12. Jak widać jednocześnie prowadzonych jest kilka prób.
13. Po ostudzeniu płyn trzeba przefiltrować. 14. Przesącz przelać do probówki i zalać zimnym alkoholem. 15. Powstałe w alkoholu białe kłaczki to właśnie DNA.

 

Jak widać doświadczenie nie jest trudne do wykonania, a efekt końcowy bardzo ciekawy.

Doświadczenie i dokumentację fotograficzną pod opieką nauczyciela Jarosława Skoczylasa w całości wykonali uczestnicy koła biologicznego.

KOŁO FILMOWE ASM

Nauka filmowania

Na zajęciach koła filmowego gimnazjaliści poznają tajniki fotografowania oraz filmowania. Uczą się nie tylko wiedzy czysto warsztatowej (jak rozpoznanie możliwości cyfrowego aparatu fotograficznego, kamery fotograficznej i programów do obróbki obrazu), ale także opanowują umiejętności z zakresu estetyki i kompozycji obrazu.

Gościem na zajęciach był jeden z kieleckich operatorów kamery pan Marcin Zapała, mający doświadczenie w pracy w telewizji. Przywiózł ze sobą profesjonalny sprzęt filmowy (kamery HD Canon i Sony, statywy, systemy stabilizacji kamery), który wzbudził ogromne zainteresowanie młodzieży. Uczestnicy w czasie warsztatów zaznajamiali się z obsługą nowych dla nich urządzeń. Każdy mógł założyć ważącą kilkanaście kilogramów uprząż wraz z kamerą i spróbować swoich sił w filmowaniu pod czujnym okiem fachowca. Po zajęciach gość chętnie odpowiadał na wiele pytań dotyczących pracy w telewizji oraz opowiadał o tym ciekawym zawodzie.

 

 

STRONA W BUDOWIE